Milyen szabályokat kell betartani, ha kutyával utazunk?

2014. szeptember 12. - Citydogs

Ha a kutyát is magunkkal szeretnénk vinni az üdülésre, nem elég, ha kutyabarát szálláshelyet választunk, hiszen az élő állatok szállítására komoly szabályok vonatkoznak. A citydogs.hu oldalon megjelent cikk segítségével tájékozódhatunk arról, pontosan milyen okmányokat és felszereléseket kell beszereznünk, ha repülőgéppel, vonattal vagy autóval utaztatjuk a négylábút; illetve milyen rendelkezéseket kell betartanunk.

Dog-Plane.jpg

Tájékozódjunk a szabályokról az adott légitársaságnál

A repülővel való élőállat-szállítás lehetőségeit az adott légitársaság szabályai tartalmazzák; ezek igen különbözőek lehetnek, így utazás előtt mindenképp tájékozódjunk előre. Kisebb kutyák a fedélzeten és a csomagtérben, nagyobbak viszont csak az utóbbiban szállíthatók. Az sem mindegy, hova utazunk, ugyanis egyes országokban karanténba helyezik az ebeket belépés előtt. Repüléskor figyelnünk kell a szállítóeszköz méretére és súlyára; a teljes „csomag” (a kutya, a ketrec és az eledel) súlyára, illetve állatútlevélre és nemzetközi oltási bizonyítványra is szükség van.

A vonaton a kutya akár a fülkében is velünk utazhat

Ha vonaton utazunk a négylábúval belföldön, a MÁV előírásai alapján kell eljárnunk. A 20 kilósnál könnyebb ebet bevihetjük magunkkal a kocsiba, de háló-, étkező-, 1. osztályú vagy helyjegyköteles kocsiba nem; fülkésbe pedig csak akkor, ha ez ellen a többi utasnak sincs kifogása. A kutya élőállatjeggyel szállítható, és az oltási bizonyítványának is nálunk kell lennie.

Hosszú autóút előtt szoktassuk hozzá az ebet a kocsihoz

Autóval való utazáskor fontos, hogy a környezet ne legyen idegen a kutya számára, így már előtte kocsikáztassuk meg többször is az ebet. Ketrecét vagy hámját rögzítsük megfelelően, nyissuk ki neki résnyire az ablakot, és kizárólag árnyékban parkoljunk. Illetve vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű kutyaeledelt és vizet, hogy útközben megetethessük és megitathassunk – és azt is tegyük lehetővé a számára, hogy néhány óránként egy kicsit megmozgathassa a tagjait. Ha részletesebb információra van szüksége a kutyával való utazás szabályairól, olvassa el a citydogs.hu cikkét!