5 tipp, hogyan veheted rá a kutyát, hogy ne nyírja ki a macskádat

2014. október 08. - Citydogs

Bár a kutyások és a macskások általában két erősen elkülönülő csoportot alkotnak, akadhatnak kivételek. Azonban arra, hogy a két négylábú is ugyanúgy szereti majd egymást, mint te őket, nincs garancia. Ahhoz, hogy a kutya-macska barátság valódi barátság vagy legalábbis ne tettes-áldozat viszony lehessen, minél hamarabb meg kell kezdened a munkát.

kutya-macska.jpg

  1. Tanítsd meg a kutyát a szokásos vezényszavakra, mint a „nem”, a „hagyd”, a „maradj”; illetve arra is, hogy hívásra menjen oda hozzád. Ha ezek már mennek neki, alkalmazd őket akkor is, ha fenyegetően kezd közeledni a macska felé.
  2. Eleinte ne hagyd magára felügyelet nélkül az állataidat. Összeengedheted őket, de te is maradj ott velük a helyiségben. Néhány naponta ismételd meg a műveletet, és az eredmények ismeretében dönts a továbbiakról. 
  3. Ha kutya közelít a macska felé, és utóbbi láthatóan nem örül ennek a ténynek, hívd vissza az ebet. Ha eleinte nem sikerül, ezt ismételd addig, amíg végre nem engedelmeskedik, majd dicsérd meg, és adj neki egy jutalomfalatot.
  4. Ne kivételezz az állataiddal, vagy legalábbis ők ne tudjanak róla. Ha épp az egyikkel foglalkozol, bizonyosodj meg róla, hogy a másik nincs jelen; vagy ha mégis, simogasd meg őt is, illetve bízd a feladatot egy családtagodra. Ez főképp akkor érvényes, ha az egyik állat később csatlakozott a családhoz: a korábbi tag ugyanis könnyen féltékeny lehet – akár csak egy idősebb testvér a kisbabára.
  5. Állítsd a kutyát és a macskát egymással szembe, és a kutyára tedd fel a nyakörvét. Tegyél a zsebedbe némi csemegét mindkettőjüknek. Fogd meg a kutyát a nyakörvnél fogva, és lassan közeledj a macska felé. Ha már 1,5-2 méterre megközelítetted a macskát, állj meg. Ha kutya jól viselkedik, adj neki egy jutalomfalatot; ha nem, szidd meg. Miután már jól reagál, lépj közelebb vele a macskához ismét, és kb. 20 centinként állj meg. Ha már olyan fél méterre állnak egymástól, és még nem tört ki a harc, jutalmazd meg mindkét állatot.