10 dolog, amit nem tudtál a kutyákról

2014. november 22. - Citydogs

Megrögzött kutyarajongóként biztosan úgy gondolod, mindent tudsz kedvenc négylábúidról. De fogadjunk, hogy a következőkkel még neked is tudunk újat mondani.

oleles1.jpg

1. A kutyák 250 szót és gesztust tudnak értelmezni, el tudnak számolni ötig, és egyszerűbb matematikai számításokat is elvégeznek – nyilván nem tollal papíron.

2. A kutyák nem szeretik annyira az ölelést, mint az ember vagy mint egyes főemlősök. Az ebek a dominancia jeleként értelmezik, ha egy állat ráteszi a lábát (avagy az ember a kezét) egy másikra.

3. Az A Day in the Life című Beatles-dal tartalmaz egy olyan magas frekvenciájú hangot, egy füttyöt, amely csak kutyák számára hallható. Paul McCartney shetlandi juhászkutyája szórakoztatására tette bele a hanghatást a dalba.

4. A vakvezető kutyákat megtanítják arra, hogy parancsra vizeljenek vagy ürítsenek, hogy tulajdonosuk fel tudja takarítani a piszkot. A kanokat arra is kiképzik, hogy az előbbit a lábuk felemelése nélkül végezzék.

5. Tiger Woods golfozó gyermekkorában dadogott, és esténként, elalvás előtt a kutyájával beszélgetett, hogy megszabaduljon a beszédhibától.

6. Új-Zélandon található egy információs központ, melynek épülete egy hatalmas fehér kutyát formáz.

7. A kutya orrának nedvessége elengedhetetlen ahhoz, hogy az eb meg tudja állapítani, egy-egy szag milyen irányból érkezik.

8. A szöges kutyanyakörv eredete az ókori görögökig nyúlik vissza, akik védelmi céllal használták ezeket: így akadályozták meg, hogy a farkasok elkaphassák az ebek torkát.

9. Nemcsak a kutyák segíthetnek tájékozódni a vak embereknek; a vak ebeknek is vannak segítőtársaik. Baks, a boxer például Buttonsszal, a libával „dolgozik”: a négyéves lúd mindenhova követi, és a nyakát nekidöntve vagy hanghatással jelzi neki, merre menjen.

10. Ha a kutya mancsa popcornillatot áraszt, nem feltétlenül arról van szó, hogy belegyalogolt volna a kukoricástálba mozizás közben. Létezik ugyanis egy bakteriális fertőzés, amely kukoricaszagúvá teszi az eb lábát: a bacikat a kutya a földről szedi fel, majd azok az izzadás következtében kezdik el árasztani az ismerős aromát.