Az 5 legfurcsább kutyaszokás

2014. december 13. - Citydogs

Tudtad, miért kergeti a kutyád a farkát, tüsszent visszafelé, vagy véli felfedezni élete párját a lábadban? Az alábbiakban 5 furcsa kutyaszokás okát próbáljuk meg felderíteni.

puppy3.jpg

1. Farokkergetés

Körbe, körbe, körbe, és még mindig nem fárad el... Sok gazdi nézi nevetve a kutyáját, amint az saját magával fogócskázik. A farokkergetés szokása a kölyökkorból ered, amikor az eb még nem rendelkezik öntudattal, és azt hiszi, a farka valami játék, amit jó lenne elkapni, úgyhogy meg is próbálja. Mivel a gazdi nevet, a kutya megerősítést kap, és később is csinálja. De van, hogy nem a játék a cél, mindössze valamiért viszket a farka, és rágcsálni próbálja.

2. Hempergés

Ha a frissen hullott hóban vagy avarban hempereg meg a kutya, még nincs nagy baj. Viszont, ha mindezt egy pocsolyában vagy egy kupac szemétben teszi, már kevésbé örül a gazdi. Az ebek kifejezetten szeretnek minél büdösebb anyagokban hemperegni. Ennek egyik oka, hogy a kutya ott akarja hagyni saját szagát a területen, túllicitálva az eredetit; de egy régi ösztönről is lehet szó, amely szerint el akarja fedni saját szagát, hogy a zsákmány nyomába eredhessen.

3. Fordított tüsszentés

A kutya egyszer csak levegőt szív be, miközben horkantó hangot hallat, majd kinyújtja a nyakát, és úgy tesz, mintha épp fuldokolna valamitől. Sok kutyatulajdonos volt már szemtanúja hasonló jelenetnek. Több dolog is okozhatja ezt, például valamilyen zavaró szag, a túl gyors evés vagy ivás, egy a torokba került idegen test vagy szőrcsomó, illetve akár egy nazális fertőzés is, amely irritálja a torkot. A szokás főként idősebb kutyákra jellemző. Elkerüléséhez csökkentsd a vegyszerek használatát.

4. „Udvarlás” a vendégek lábának

Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor a kutya azonnal ráveti magát a betérő vendégre, pontosabban a lábára, mintha az csak egy szuka kutya lenne. Láb híján megteszi egy párna vagy egy plüssjáték is. Bár a szokás a nem ivartalanított kan kutyákra a legjellemzőbb, a szukák is csinálhatják, bármely korban. A legkézenfekvőbb ok természetesen a párzási hajlam, de csupán a játék, a stresszcsökkentés, az erőfitogtatás, illetve a mozgáshiány kielégítése is lehet a cél.

5. Az ürülék elfogyasztása

Az ebek egyik leggusztustalanabb szokása saját ürülékük elfogyasztása. De aki foglalkozott már kutyatenyésztéssel, tudja, hogy a szukák mindig feltakarítanak a kölykök után – a fenti módon. Ennek oka egyrészt a higiénia fenntartása, másrészt pedig egy ősrégi túlélési ösztön. A vadonban ugyanis a ragadozók könnyen ráakadnak a védtelen kölykökre, ha az ürülék szaga odavonzza őket. És bár a kutyákat a hátsó kertben nem fenyegeti egy oroszlán támadása, máig megtartották ezt a szokást.