Az 5 legjobb kutyafajta lusta gazdiknak

2015. január 04. - Citydogs

Sokan szeretnének kutyát, ám otthonuk mérete vagy épp szoros időbeosztásuk nem engedi meg, hogy felelősen gondoskodhassanak az állatról. Másoknak pedig lenne ugyan idejük sétáltatni az ebet, mindössze nehezen veszik rá magukat, hogy elhagyják a kanapét.

mopsz_dogs.jpg

Ha te is hasonló cipőben jársz, akkor sem kell lemondanod a kutya jelentette örömökről. Mozgásigényes kutyát azonban ne tarts, ha nem tudnád eleget sétáltatni – inkább válassz egy olyan fajtát, amelyik nem igényli az örökös fickándozást – azaz ugyanolyan lusta, mint te.

1. Bolognai pincs

A Dél-Olaszországból származó fajta társasági kutyaként vált népszerűvé a királyi udvarokban. A bolognese általában jellemző egészségügyi problémáktól mentes, nincs szüksége nagy térre, és csupán akkora, mint egy újszülött. Játékos kutya, de nem igényel sok mozgást; alkalmanként egy-egy séta elég neki. Okos és könnyen tanítható, jól megérti magát a gyerekekkel és más állatokkal, de idegenekkel tartózkodó. Szőre hosszú és fehér, ám hipoallergén, így elég közepes gyakorisággal ápolni.

2. Japán csin

Az eredetileg kínai származású, az ázsiai uralkodói udvarokban nagy népszerűségnek örvendő kutya Európában az 1800-as években terjedt el. A fajta kis méretének köszönhetően nem igényel nagy teret; csendes, okos, jó természetű kutya. Jól kijön az idegenekkel, más állatokkal és a gyerekekkel is. Sok mozgásra nincs szüksége, sőt, a túl nagy mértékű testedzés légzési problémákat okozhat nála. A rövid séták elegendők.

3. Angol agár

Az angol agár bár gyors, nem túl energikus kutya. Csendes és gyengéd, és mérete ellenére nagy teret sem igényel. Szeret futni, de megelégszik egy 20-30 perces sétával. Szőre rövid, különösebb ápolást nem igényel, és nem allergizál.

4. Bullmasztiff

A nagy méretű kutya nem túl energikus; elég neki annyi hely, hogy kényelmesen le tudjon heveredni, és általában jobban érzi magát a lakásban, mint a kertben. Rövid szőre különösebb ápolást nem igényel; nyugodt, hűséges, és remekül elvan a kanapén; alkalmanként egy-egy lassú ütemű, hosszú séta megteszi.

5. Mopsz

A kínai eredetű mopsznak sincs szüksége nagy helyre, jól érzi magát a lakásban. A túlzott mozgás légzési problémákat okozhat nála, így nem kell, hogy sokat futkározzon. A szőrét viszont ápold rendszeresen, mert erősen vedlik.