Mit árul el rólad a kutyád?

2015. január 08. - Citydogs

Ahogyan a gyermek viselkedése utal a szülőkre, a kutya is árulkodik a gazdájáról. Lehet, hogy sétáltatás közben eszedbe sem jut, de az eb fajtájából, méretéből, természetéből és külsejéből a járókelők akaratlanul is következtetéseket vonnak le rólad – és az esetek egy részében valószínűleg igazuk is van.

kutyusok.jpg

Tenyésztő vagy menhely?

Kezdjük azzal, hogy honnan szerezted be a kutyát. Aki tenyésztőtől vásárol, általában nem új a témában, és döntéseit hosszabb gondolkodás előzi meg. Azok, akik nem néznek utána a kutya vérvonalának, a tenyésztő eredményeinek és referenciáinak, inkább hirtelen felindulásból vásárolnak, valószínűleg életük más területein is hasonlóan működnek. A menhelyről örökbefogadók pedig jellemzően empatikusak, készek kockázatot vállalni, és általában érzelmi alapon döntenek.

Fajtiszta vagy keverék?

Stanley Coren pszichológus szerint azok, akiknek fajtiszta kutyájuk van, szeretik előre megtervezni az életüket, hiszen ezen ebek esetében könnyebben előre jelezhetjük, milyen lesz a kutya temperamentuma, viselkedése és külseje. A keverékkutyák gazdái készek kockázatot vállalni, és szívesebben bízzák a sorsra magukat. Jobban tolerálják a tökéletlenséget, és lazábbak is, mint fenti társaik.

Hosszú vagy rövid szőrű?

A kutya szőre, illetve ápolási szükségletei is árulkodnak a gazdáról. Coren szerint a kifinomult ízlésű, mindig rendezett otthonban élő gazdiknak ritkán van hosszú szőrű, erőteljesen vedlő kutyája. Gyakran választanak például uszkárt vagy Bichon frisé-t. A hosszú szőrű, rendszeres ápolást igénylő kutyák gazdái kevésbé aggodalmaskodók, és nem érdekli őket annyira mások véleménye.

Kicsi vagy nagy?

A kutya mérete is árulkodhat a gazdi jelleméről. A rend- és tisztaságmániások, akik szívrohamot kapnának, ha megpillantanának egy szőrcsomót a kanapén, a sáros mancslenyomatokra és a nyáltócsákra gondolva ritkán választanak nagytestű kutyát. Mivel ez utóbbiak általában több testmozgást is igényelnek, a kistestű ebek tulajdonosai gyakran maguk is kényelmesebbek, kevésbé aktívak. A nagytestű kutyák gazdijai jellemzően jobban kedvelik a szabadidős tevékenységeket, és szívesen kirándulnak, sétálnak az ebbel.