Az ideális társ idős embereknek

2015. január 10. - Citydogs

A kutyaterápia gyakran hatásosabb a gyógyszereknél; nemcsak a beteg, hanem az idős emberek esetén is. A háziállatok közelsége bizonyítottan javítja a szellemi frissességet és az önbecsülést, illetve csökkenti a magány okozta szomorúságot.

Az egyedül élő idősek számára kifejezetten jó társ egy kutya, aki pótolja az illető életéből hiányzó meleg és szeretetteljes kapcsolatokat. Az ebről való gondoskodás kötelessége szintén jó hatással van az idősekre. Mivel gyakran nincs is más feladatuk, a kutya értelmet ad az életüknek, hiszen így már van miért felkelniük reggel. Ráadásul, mivel sétálni is el kell vinniük az ebet, végre kimozdulnak, és nem otthon ülnek egyedül egész nap.

oreg_kutyus.jpg

 

A kutya javítja gazdája egészségi állapotát

A kutatások szerint a kutyával való foglalkozás az egészségre is jó hatással van: az ebtulajdonosok általában könnyebben megbirkóznak a stresszel, alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük, illetve jobb mentális állapotban vannak. Amellett, hogy a kutya enyhíti az idős emberek magányát, abban is segít nekik, hogy új kapcsolatokat alakíthassanak ki. Biztosan hozzád is léptek már oda idegenek az utcán vagy szólítottak meg a buszon, hogy megdicsérjék a kutyát vagy megsimogassák. A kutyatulajdonosok általában szívesen beszélgetnek az állatról, így nem kell témát keresni ismerkedésnél.

Milyen kutya való egy idős embernek?

Kutyaválasztásnál azonban az idős embereknek figyelembe kell venniük fizikai és szellemi állapotukat: egy nagytestű, aktív kutya számukra kevésbé ideális, hiszen nem tudják majd tartani vele a lépést, illetve a sérülés kockázata is nagyobb. Az elesésekből adódó törések pedig az idősek esetében rendkívül veszélyesek lehetnek. Fiatal ebet sem érdemes választani; a legjobb egy felnőtt kutya, aki gazdájához hasonlóan szintén túl van a fénykorán, már ami mozgékonyságát illeti. Mivel öreg kutyákat kevesen fogadnak örökbe, az idős ember az eb „mentőangyalává” válhat; és az állat megadja neki mindazt a feltétel nélküli szeretetet, hálát és türelmet, amit embertársaitól már nem kap meg.