9 tipp, hogyan nevezd el a kutyádat

2015. január 13. - Citydogs

Az új családtag érkezése előtt már lelkesen kutatunk az ideális név után – legyen szó akár egy kisbabáról, akár egy kutyáról. A lehetőségek száma végtelen – ám még a névválasztásnak is vannak szabályai, amelyeket nem árt betartanod.

kutyanev.jpg

1. Rövid nevet válassz; az ne legyen hosszabb egy-két szótagnál, érthetően ki tudd mondani, és tartalmazzon legalább egy magas magánhangzót (például: Maci, Fifi). Ha hosszabb, kéttagú nevet adnál a kutyának, a későbbiekben úgyis lerövidíted majd, így olyat válassz, amelyet jól lehet becézni.

2. A kutyák jól hallják a magas frekvenciájú hangokat, így a például S-sel vagy K-val kezdődő szavakra fokozottan felkapják a fejüket. A név lehetőleg magánhangzóra végződjön.

3. Ne válassz olyan nevet, amely nagyon hasonlít valamelyik parancsszóhoz (például: Sam – nem), mert ezzel összezavarhatod a kutyát, hiszen nem az adott szót, hanem a hangok frekvenciáját ismeri fel.

4. Ne felejtsd el, hogy nemcsak otthon, szűk családi körben, hanem például a parkban is előfordulhat, hogy magadhoz kell hívnod a kutyát. Ezért ne válassz olyan nevet, amely számotokra vicces, mások számára viszont megbotránkoztató, vagy félreértést válthat ki (például Gyilkos vagy Tolvaj).

5. Légy kreatív; lehetőleg ne a legáltalánosabb nevet válaszd, ha nem akarod, hogy a parkban a kutyát magadhoz hívva három idegen eb vesse rád magát.

6. Ha egy családtag nevét szeretnéd adni a kutyának, előfordulhat, hogy az illető nem megtisztelésként, hanem tapintatlanságként értékeli majd; így inkább előre kérdezz rá.

7. Ha választottál egy nevet, adj neki egy napos „próbaidőt”, mielőtt állandósítanád. Ennyi idő alatt kiderül, hogy megfelel-e. Így érdemes előre több névvel készülnöd, ha az első nem válna be.

8. Készülj fel arra, hogy az adott szót ezután valószínűleg igen gyakran ki fogod mondani, így ha valamiért furcsa a szádra venni a kifejezést, inkább mellőzd.

9. Ha nincs ötleted, ihletet meríthetsz például a kutya bundájának színéből vagy valamelyik jellemző tulajdonságából is (például Csoki vagy Nyafi).

Ha sikerült rátalálnod a tökéletes névre, az elején rendszeresen jutalmazd meg a kutyád, ha hallgat rá, így könnyebben megtanulja.