Milyen etetőtálat válassz a kutyádnak?

2015. január 24. - Citydogs

Egy etetőtál csak egy etetőtál – gondolnád; mindegy, milyet választasz. Pedig ez nincs teljesen így. A különböző típusoknak megvannak a maga előnyeik; és persze néha a kutya is „beleszól” a dologba, azaz valamiért nem fogadja el a tálat, amelyet választottál neki.

 kutyatal.jpg

Műanyag tálak

A műanyag tálak számtalan méretben, színben és formában elérhetők; azonban egyes kutyák számára nem megfelelőek. A puhább műanyagból készült etetőtálakat az eb könnyen megrágcsálhatja, allergiás lehet az anyagára, illetve baktériumok telepedhetnek meg az összenyálazott felületeken. A műanyag tálak előnye viszont, hogy olcsók, nem törnek el, és egyszerűen tisztíthatók.

Kerámia tálak

A mázas kerámiatálak igényesek, könnyen tisztíthatók, és akár mosogatógépben is moshatók. Többféle mintájút választhatsz, akár kézzel készített, egyedi tervezésű darabokat is. Igaz, ezek a tálak könnyebben törnek, a repedéseikben pedig baktériumok telepedhetnek meg. Így, ha ilyet választasz, rendszeresen ellenőrizd, hogy nem sérült-e meg.

Rozsdamentes acél tálak

A rozsdamentes tálak a leginkább strapabírók, és szintén könnyen tisztíthatók. Az aljukra gyakran kerül egy gumiréteg, a felborulást megelőzendő. Egyetlen hátrányuk, hogy a kreativitásnak nem adnak terepet; de cserébe sokáig tartanak, praktikusak és olcsók.

Megemelt tálak

A megemelt etetők általában két, állványon álló műanyag, rozsdamentes acél vagy kerámia tálat tartalmaznak. Az állvány legtöbbször fémből, fából vagy műanyagból készül. A szakértők szerint ezen tálak használatával nagyobb eséllyel kímélheted meg a kutyád az emésztési problémáktól, ráadásul a nagyobb testű ebek számára kényelmesebb is lehet egy ilyen etető. Az állványt helyezd a fal mellé, nehogy az eb feldöntse evés közben.

Automata tálak

Az automata etetőtál általában egy hagyományos (legtöbbször műanyag) tál, amelyet egy tárolóedényhez rögzítenek, amelybe az eledelt vagy a vizet teheted. Az ivóvíz számára tökéletesek ezek a tálak, azonban az ételt inkább ne tedd ilyenbe, mert így nem tudod ellenőrizni, mennyit eszik a kutyád.

Utazótálak

Az utazó etetőtálak segítségével egyszerűen megetetheted az ebet a parkban, a kiránduláson vagy a nyaralás alatt. Ezek általában műanyagból készülnek, összecsukhatók, és jár hozzájuk egy tartó is. Ha gyakran utazol a kutyáddal, érdemes lehet beruháznod egy utazótálba, hiszen nem olyan drága.