Miért fontos alkalmazni a kutyapszichológiát?

2015. február 09. - Citydogs

Cezar Millan kutyaviselkedési szakember szerint, az emberek az emberi pszichológiát használják a kutyaképzéshez a kutyapszichológia helyett. Azért mert sokan nem is tudnak róla tudatosan, hogy létezik a világon a kutyapszichológia. Pedig minden állat rendelkezik külön pszichológiával, a zsiráf, az elefánt a krokodil, a macska és a víziló és még sorolhatnám.

kutyapszichologia.jpg

Nagy hiba, hogy az emberek megszemélyesítik kutyáikat és ezért alkalmazzák rájuk az emberi pszichológiát. Amikor jön a tél, az emberek hajlamosak felöltöztetni a kutyájukat kis kabátokba, amit elég nevetségesen fest rajtuk. Amikor gyermek voltam, egy kutyán sem volt kiskabát télen. A kutyának nem való kabát, mert a kutya nem ember. Ahogy a nappalok és éjszakák hidegebbek lesznek, minden állatnak megvastagodik a szőrzete, így alkalmazkodik a kutya a hidegebb éghajlathoz. Ez mindenhol így van.

Nos a kutya, nem ember. Egy másik fajhoz tartoznak ami másfajta pszichológiát igényel, ha dolgozni szeretnénk velük. Mi emberek sokszor önzőek vagyunk és csak azt akarjuk látni, amit egyébként is tudunk. Az ember barátjának akarja látni a kutyát. Holott a kutyában két ösztön létezik: a terelő és a vadászó ösztön. Meg kell tanítani,hogy mikor melyiket használja és van olyan fajta ami bizonyos munkavégzésre alkalmatlan. Például egy Border Collie sokkal inkább alkalmasabb terelőkutyának mint egy pitbull, aki fajilag sokkal agresszívebb természetű, tehát birkaterelésre alkalmatlan. Mind a két kutyafajta tanulékony, figyelmes és szófogadó a különbség mégis az, hogy míg a Border Collie-t pásztorkutyának tenyésztették ki, addig a Pitbullt viadalokra inkább. Nyilván az ember szívesebben dolgozik a mezőn egy Border Collival mint egy pitbullal ezután. De azért ne feledkezzünk meg arról, hogy a kutyák kellemetlen viselkedési zavarai mögött a gazdájával együtt élt rossz pillanatok sorozata húzódik meg. Kutyáink nem a jövőben vagy a múltban élnek. Azt látják és tapasztalják tőlünk, amik éppen vagyunk az adott pillanatban, mert az állatok a jelenben élnek. Szeretik ha foglalkozunk velük, mert visszarángatnak minket a jelenbe, abba a pillanatba amit éppen átélünk velük.

Van néhány dolog amit meg kell tanulnunk a kutyákról:

  • mint állat
  • mint faj
  • mint fajta
  • mint személyiség
  • és a kutya igényeinek kielégítése

A kutyáink nem beszélnek, az emberről való energia érzékelésük döntő számukra. Az, hogy ki és mi vagyunk az adott pillanatban. Ugyanis sokkal inkább szeretik a nyugott és határozott energia sugárzását, amivel hozzájuk közeledünk, mint az izgatott, vagy agresszív, stresszes, fusztrált energia áramlását. Mert az állatok energiaszinten érzékelnek bennünket. Amikor megszületnek, az anyuktól is éppen ezt a nyugott és határozott energiaszintet kapják. Ugyanis az állatvilágban mindenki a nyugott, határozott energiát követi. Csak így válhatunk jó falkavezérekké a kutyánk szemében. Az irányítás és a szeretet is örökre szól. De sokszor ellustul az ember és nem ad mást, mint szeretetet a kutyának és irányítást pedig nem . Mivel az állatok az emberekkel élnek, rengeteg érzelmi energiával találkoznak. Az emberek sírnak és nevetnek. Éppen ezért vannak az állatoknak viselkedési problémájuk, mert köztünk élnek. A legtöbb kutya kap otthont, élelmet és szeretetet és ezek a kutyák válnak labilissá, mert nem dolgoznak meg sem a vízért, sem a táplálékért. Kiskorukban az ember, a saját gyerekét akarja bennük látni. Tehát már az első naptól fogva az ember igényeinek kielégítéséről van szó, és nem a kutyatartás fontosságáról. Egy kutyának mindennap meg kell mondani, hogy mit tegyen. Egy jó falkavezér mindig megmondja mikor ehet, mikor játszhat, mikor sétálhat, milyen messze mehet falkától a kutya. A kutyának engedélyt kell kérnie, ha kívánsága van. Nem lehet egy kutyát, 50-, 60-, vagy 80%-al vezetni. A falkavezérséghez 100%-ra van szükség.

Honnan tudjuk, hogy ki a falkavezér kettőnk, vagyis a kutya és én köztem?

  • ha beérkezik a lakásba és a kutya felugrik magára, akkor a kutya falkavezér,
  • ha húzza előre a pórázt, akkor a kutya falkavezér,
  • ha előbb ő megy ki az ajtón, akkor a kutyája a falkavezér
  • ha morog amikor az ételéhez nyúlunk, akkor ő a falkavezér

Akkor a kutya a falkavezér a családban, ha ráveszi az embert, hogy valamit csináljon meg neki. Mert ha senki sem veszi át a falkavezér szerepét, akkor a kutya fog ugráltatni téged.

A kutyapszichológia és a falkavezérség minden pillanatra és egy életre szól. A kutyát irányítani kell, különben ő megteszi helyettünk és ő fog irányítani minket embereket a családunkban. A kutyapszichológiát bármilyen nehéznek és furcsának is tűnik de tudomásul kell venni, és meg kell érteni, hogy a kutya, az kutya. Nem szükséges elbúcsúzni tőle, ha elhagyjuk a lakást, és épp úgy nem szabad simogatással elkényeztetni, amikor visszaérkezünk egy nehéz nap után otthonunkba. A szeretet és az étel, legyen ajándék a kutyánknak, amit kizárólag akkor kaphat meg, ha nyugodt, kiegyensúlyozott energiával rendelkezik.