7 tipp, hogyan lehet a kutyád a legjobb futótársad

2015. február 20. - Citydogs

A futás rendkívül hasznos sport, hiszen a zsírégetés, az alakformálás és az izmok fejlesztése mellett az állóképességet is növeli. Azonban sokak szerint van egy fontos hátránya: szörnyen unalmas.

futas_kutyaval.jpg

Sokkal izgalmasabb lehet a monoton tevékenység, ha szerzel egy futótársat, aki veled tart róni a köröket. Ha az ismerőseid között nincs, aki hajlandó lenne ezért elhagyni a kanapét vagy épp az ágyat, vidd el magaddal azt a családtagot, aki bárhova szívesen veled megy: a kutyádat. Azért, hogy a tervezett testedzés ne váljon végül lassú tempójú sétává, és ne is amortizáljátok le magatokat teljesen, érdemes megfogadnod az alábbiakat.

1. Mielőtt egyből 10 kilométert futnál a kutyáddal, konzultálj az állatorvossal. Mivel az állatok nem panaszkodnak, könnyen lehet, hogy nem is tudsz róla, hogy van valamilyen egészségügyi problémája, ami miatt nem javallott a futás.

2. Egyes fajták jobban bírják a hosszú távot, mint mások, például a juhászkutyák, a terrierek, a retrieverek vagy más munkakutyák. Ha kistestű kutyád van, inkább maradjatok a sétánál.

3. A fokozatosság nemcsak a kutya, hanem a saját egészséged miatt is fontos. Ha sosem futottál még, ne 10 kilométerrel kezdj.

4. Figyelj oda arra, milyen felületen futtok. Egyrészt ügyelj rá, hogy az elnyelje a rázkódást, így ne károsodjanak a térdízületeid, másrészt pedig ne menjetek olyan környezetbe se, ahol kövek vagy üvegcserepek heverhetnek a földön, amelyek megsebesíthetik futótársad mancsát.

5. Nemcsak neked van szükséged megfelelő mértékű folyadékpótlásra, hanem a kutyának is. Előtte és utána is igyatok, illetve, ha nagy távot futtok, vigyél magaddal vizet.

6. Bár a kutyád nem tud szólni, ha kimerült, egyes jelek árulkodhatnak erről: ha erősen zihál, üvegessé válik a szeme, habzik a szája, vagy láthatóan lelassult, álljatok meg pihenni akkor is, ha te még bírnád.

7. Készülj fel rá, hogy a kutyus bélműködése edzés közben sem áll le; a piszka fel nem szedésére pedig nem kifogás, hogy most épp futsz – így ráadásul hamarabb eljutsz a következő kukáig.

A fentiek betartásával te is formába hozhatod magad, és a kutyát is elég eggyel kevesebbszer sétálni vinned.