9 tipp kutyafürdetéshez

2015. május 31. - Citydogs

Az, hogy milyen gyakran érdemes megfürdetned a kutyát, főként a szőre minőségétől (milyen hosszú, mennyire selymes, göndör-e), illetve attól függ, mennyit van kint a kutya, azaz mennyi piszkot szed össze vele. A fürdetés célja, hogy eltávolítsd a szőrébe ragadt koszt és szemetet (falevéldarabokat stb.), segítsd a levedlett szőr eltávolítását, illetve, hogy megszabadulhass a jellegzetes „kutyaszagtól”. A kelleténél többször azonban semmiképp se fürdesd az ebet, ugyanis a szőre elveszítheti természetes állagát, durvává és szárazzá válhat. A legtöbb kutya esetében rendszeres fésüléssel kellően tisztán és jó állapotban tarthatod a szőrt, így nem lesz szükség gyakori fürdetésre.

 furdetes.jpg

Ha viszont épp erre készülsz, nem árt megfogadnod az alábbi tanácsokat.

1. Fürdetés előtt keféld ki a kutya szőrét, és távolítsd el a gubancokat; ugyanis ha ezt elmulasztod, a vizes szőrrel sokkal nehezebb dolgod lesz.

2. Mindenképp kifejezetten kutyáknak készült sampont válassz. A kutyák bőrének kémhatása semleges (7). A legtöbb embereknek gyártott sampon savas, azaz ebek számára nem ajánlott.

3. A különösen meleg, napsütéses napokon kívül a kutyát beltéren fürdesd, a kádban vagy egy lavórban.

4. A kád aljára tegyél egy gumiszőnyeget, nehogy a kutya megcsússzon, megijedjen és kiugorjon, mindent összevizezve.

5. A kutya fülébe tegyél vattát, hogy ne menjen bele a víz; a nedves hallójárat ugyanis könnyen elfertőződik.

6. Engedj langyos vizet a kádba, majd tedd bele a kutyát. Először az arcát mosd le egy nedves ronggyal. Emeld fel a füleit, és töröld le alatta, hogy eltávolíthasd a piszkot, az elhalt bőrdarabokat és a felesleges zsírt. A zuhany segítségével mindenhol nedvesítsd be a szőrét.

7. Ezután alaposan samponozd be a kutyát; ne csak a hátát és az oldalát, hanem a nyakát, a mellkasát, a hasát, a lábát és a farkát is. Ha nagyon piszkos a szőre, a műveletet leöblítés után ismételd meg.

8. Alaposan mosd le a sampont: ha marad belőle a kutya szőrén, az fakóvá és zilálttá válhat, illetve a vegyszer bőrgyulladást is okozhat.

9. Végül szárítsd meg a kutyát. Először csavard ki a szőrét kézzel, engedd, hogy megrázza magát, majd törölközővel itasd fel a maradék vizet. Ösztönözheted a kutyát arra, hogy megrázza magát, ha gyengéden a fülébe fújsz. Ha egyébként a kertben él is az eb, fürdetés után néhány óráig még maradjon a házban, amíg teljesen meg nem szárad.