Hogyan válassz nyakörvet és pórázt a kutyádnak?

2015. november 17. - Citydogs

A póráz és a nyakörv a kutyatartás nélkülözhetetlen eszközei. Azonban annyiféle típust találunk az állatkereskedések polcain, hogy igen nehéz a választás. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb fajtákat, illetve, hogy melyik milyen kutyának ajánlható.

dog-with-leash.jpg

Szimpla nyakörv és póráz

Ha a kutya engedelmes, és nem szokott elszaladni séta közben, vagy nem adódik problémája más kutyákkal, a legegyszerűbb változat is megfelel. A kiegyensúlyozott kutyát biztonságban tudhatod az oldaladon. Arra figyelj, hogy melletted haladjon, ne húzzon előre; tanulja meg, ki a főnök. Ha gyakran sétáltok esténként, a nyakörv legyen fényvisszaverő, vagy ragassz rá te egy ilyen matricát.

Csúsztatós nyakörv

Ha a kutya nehezen engedelmeskedik séta közben, egy csúsztatós nyakörvvel jól korrigálhatod az engedetlenséget. Ha az eb figyelmét könnyen elvonja egy macska, más kutyák vagy a szél megtáncoltatta falevelek, a nyakörv segítségével gyorsan reagálhatsz, és megakadályozhatod, hogy a kutya odaszaladjon. Gyors, erős rántással vezesd vissza a kutyát; ne húzd a pórázt hosszan, nehogy sérülést okozz.

Dupla nyakörv

A két, középen egy pánttal összekötött nyakörvből álló dupla változat azon kutyákhoz ajánlott, amelyek engedetlenek séta közben, és hajlamosak arra, hogy húzzák a gazdit.

Hám

Egy hám jó szolgálatot tesz, ha biciklizés vagy görkorcsolyázás közben sétáltatod a kutyát. Szintén jó megoldás ez a nem hegyes orrú kutyák – például a mopszok –, a gyakori torokproblémákkal rendelkező ebek – például a pomerániaiak –, illetve a hosszú nyakú kutyák – például az agarak – számára.

De bármilyen nyakörvet és pórázt választasz is, figyelj arra, hogyan irányítod vele a kutyát. A póráz a kommunikáció egy formája: szavak nélkül utasíthatod az ebet, merre menjen, milyen tempóban haladjon, és mikor álljon meg. Sétálj egyenes háttal, felemelt fejjel és hátrahúzott vállakkal, hogy ezt az energiát a pórázon keresztül közvetíthesd a kutya felé.