7 dolog, amit a kutyád megérez rajtad

2019. augusztus 30. - Citydogs

A kutyáknak nemcsak a szaglásuk jóval kifinomultabb a miénknél, de olyan dolgokat is megéreznek a gazdin, amit például egy családtag nem feltétlenül.

kuty1.png

1. A kutya tudja, mikor figyelsz oda rá, és mikor nem, és le is vonja a következtetéseket, azaz, ha épp nem vagy ott, bátran megkóstolhatja a cipődet, hiszen nem fog szidást kapni érte.

2. Már szüleinktől is hallhattuk gyerekkorunkban, hogy nem szabad kimutatnunk az idegen kutyák iránti félelmünket. Az ebek valóban megérzik a félelmet; a gazdiét is. Egy félős, folyton ideges, szorongó gazda kutyája is hasonlóan fog viselkedni; kiválóan olvassa az ezekhez kapcsolódó testbeszédet, és átveszi a gazdi hangulatát.

3. Az eb érzékeli az igazságtalanságot. Ha két kutyád van, és az egyikkel többet foglalkozol, például őt megjutalmazod, amikor ügyes volt, a másikat pedig nem, utóbbi azt hiszi majd, valami rosszat csinált, sőt, lehet, hogy a másik ebbel is megromlik a kapcsolata.

4. A kutyád megérzi, ha beteg vagy. Ahogyan a kábítószert vagy a bombát is kiszagolja, ugyanúgy észreveszi a test megváltozott szagát is. Sikeresen kiképeztek már kutyákat például arra is, hogy kiszimatolják a rákot, azaz megérezzék a rákos beteg teste által kibocsátott szagokat.

5. Az eb azt is tudja, ha szomorú vagy. Ha megérzi, odamegy hozzád, hogy felvidítson. Egy kísérlet során két embert ültettek le egy szobában: az egyik sírt, a másik pedig csendben volt. A kutyák szinte mindegyike a síró emberhez ment oda, és alárendelt viselkedést mutatott – akkor is, ha az illető idegen volt a számukra.

6. A kutya megérzi, mire készülsz – akár sétát tervezel, akár állatorvoshoz vinnéd, még mielőtt a pórázhoz nyúlnál. Ugyanez a helyzet a fürdetéssel is: az eb még azelőtt fedezékbe vonul, mielőtt kimennél a fürdőszobába.

7. Az eb tudja, ha mérges vagy, akkor is, ha egy szót sem szólsz. Ha arra térsz haza, hogy a kutya alig látszik ki a felborított szemetesből, elég csípőre tenned a kezed. Egy kutatás szerint a kutyák ugyanolyan megadó viselkedést mutatnak, ha leszidod őket, akár jogos a szidás, akár nem.