Mennyire befolyásoljuk kutyánk személyiségét?

2021. augusztus 28. - Citydogs

Láttál már olyan képet, melyen a kutyáddal együtt vagy? Támadt olyan furcsa gondolatod, hogy mennyire hasonlítotok egymásra? Nem vagy egyedül ezzel az érzéssel.

S ezen hasonlóság a külsőségekkel még nem ér véget. Néha a kutyusunk is úgy viselkedik, mint mi (vagy fordítva)! Vagy boldog és elégedett, vagy szorongó, lusta kanapébetyár, neoritikus vagy morgós. Közismert tény, hogy a genetika a gyermekeink személyiségének egyik kulcseleme. De mi a helyzet a kutyáinkkal? Csak a képzeletünk, vagy tudományos tények vannak mögötte?

kep.jpg

Olyan a kutya, amilyen a gazdája - tény vagy fikció?

Szóval, mit tudunk erről az őrült jelenségről? Nos, ha megnézed a magatokról készült képeket, feltűnő a hasonlóság közted és kutyád között, s nem a fantáziád játszik veled, Te és a kutyád valóban hasonlítotok egymásra!

Tény, hogy a legtöbb olyan gazdi, aki kedvtelésből tart ebet, valójában hajlamos olyan kutyust választani, melyek hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Ide tartoznak az olyan vonások, mint: méret és súly, a szem és a fej alakja, a haj hossza, stb. De ez a külsőségekkel nem ér véget! Ez magában foglalja a személyiség karakterét is.

A kutatások is ezt bizonyítják!

Az évek során számos tanulmány született arról, hogy személyiségünk és viselkedésünk miképp befolyásolják kutyáinkat. De kiderült, hogy nem csak a mi személyiségünk van hatással rájuk. A közeli barátok és rokonok szintén befolyással vannak rájuk. Pl.: egy bosszantó és lusta nagybácsi, vagy egy idegesítő testvér is nagy befolyással bír személyiségükre.

A kutyák viselkedésének tulajdonságairól szóló legfrissebb tanulmányt jelenleg Dr. Nicholas H. Doddman és Dr. James A. Serpell, a Connecticut Salisbury-ban található Kutyamagatartási Tanulmányi Központban végzik. Ezen kutatás két éve arról szólt, hogy megválaszoljuk ezen kérdéseket. A tanulmány egyik fő célja a kutyák problémás viselkedésének megértése. 

kutykep.jpg

Egyéni személyiségünk, amely meghatározza a viselkedésmódunkat és az érzelmi állapotunkat, drasztikusan befolyásolhatja kutyánk személyiségét. A kutyák rendkívüli veleszületett képességükkel érzékelik érzelmi  állapotunkat és ennek megfelelően reagálnak - ezáltal hajlamosak személyiségünk sajátosságaira és sajátosságainkra. 

Például: ha ön egy görcsös ellenőrző típus, állandó szorongásos állapotban, akkor a kutya is ilyen lesz. Míg a felhőtlen, boldog tulajdonosok nyugodt és gondtalan kutyákkal rendelkeznek. 

Végül befolyásolhatja a kutya ezen öt fő személyiségjegyét:

 * nyitottság

* neuroticismus

* extraverzió

* barátságosság

* lelkiismeretesség