Az embernek táplálék, a kutyának méreg

2014. október 30. - Citydogs

Csokoládé, alma, hagyma, gomba, avokádó – sokan szívesen fogyasztják ezeket, és talán nem is gondolnak arra, hogy ami saját maguk számára nem káros, a kutya esetében az lehet. Az egyes állatfajok anyagcseréje másképp működik; így egyes élelmiszerek az ember vagy akár a macska vagy más háziállat számára is ártalmatlanok, az eb esetében viszont akár komoly problémákat okozhatnak. 

kutyaétek.jpg

Alma

Az alma önmagában nem káros a kutya szervezetére, de ajánlott mag nélkül adni neki, ugyanis az almamagban található amygdalin problémát okozhat. Ez egy ciántartalmú glikozid, melynek ciántartalma az emésztési folyamat során szabadul fel a szervezetben. Bár az amygdalin általában csak nagy mennyiségben ártalmas; a „nagy” kifejezés relatív, hiszen ami nem árt egy bernáthegyinek, árthat egy csivavának.

Alkohol

Egy felelős kutyatartó viccből sem ad alkoholt a kutyának, illetve nem engedi, hogy az fellefetyelje a kilöttyent italt. Az alkohol ugyanis mérgezést, túlsavasodást, nehézlégzést, sőt, súlyos esetben kómát is előidézhet.

Avokádó

Az avokádóban egy gombaölő méreg, perszin található, amely az emberre nem, de a kutyákra veszélyes lehet: hányást, hasmenést és szívkárosodást is okozhat.

Bébiétel

A bébiételek gyakran tartalmaznak hagymaport; a kutya pedig nem kaphat hagymát, ugyanis annak diszulfid- és szulfoxid-tartalma vérszegénységet okozhat, és károsíthatja a vörösvértesteket.

Cukorka és rágógumi

A kutyának semmilyen édességet nem ajánlott adni azok cukor- vagy édesítőszer-tartalma miatt. A cukormentes rágógumik és cukorkák gyakran tartalmaznak például xilitet, amely többek közt vese- és májelégtelenséget okozhat.