10 szabály, amit a kutya nevelése során érdemes betartanod

2014. december 19. - Citydogs

Mindannyian egy jól nevelt, engedelmes kutya gazdái szeretnénk lenni, ezért lelkesen vágunk bele a tanításába. Ha azonban komoly hibákat követünk el ennek során, épp az ellenkező hatást érhetjük el.

kikepzes_1.jpg

Az alábbiakban a legfontosabb szabályokról olvashatsz.

1. Ugyanúgy, ahogy te sem fogsz megtanulni golfozni, ha csak évente egyszer csinálod, a kutya sem lesz tisztában vele, mit szabad és mit nem, ha nem elég gyakori a tréning.

2. Ha a kutya nem reagál valamelyik vezényszóra, ne ismételgesd, mert vagy semmi sem fog történni, vagy a végén az eb legfeljebb kelletlenül leül. Úgy foglalkozz vele, hogy a tanulás játék legyen.

3. Ha túl hosszú ideig foglalkozol egy alkalom során a kutyával, elfáradhat; ha viszont túl rövid ideig, nem tanulja meg az adott „leckét”. Amint sikerül egy bizonyos szintet elérni az adott feladatban, jutalmazd meg a kutyát, majd aznapra fejezd be a tréninget.

4. Ha csak a nappaliban tanítod meg leülni a kutyát, a zebránál nem fog reagálni a parancsra. Tedd általánossá a viselkedést: először otthon üljön le a kutya, majd a kertben is, és így tovább.

5. Ne csak jutalomfalatokkal motiváld a kutyát: dicsérd meg, simogasd meg, és persze gondoskodj arról, hogy a tanulási folyamat egyben jó játék legyen.

6. Légy szeretetteljes és nyugodt, amikor a kutyát tanítod; ne tengjen benned túl az energia, és ne legyél ideges vagy mérges se, mert így kifárasztod vagy felidegesíted a kutyát, aki nem játéknak fogja felfogni a tanítást, hanem kínzásnak.

kikepzes_2.jpg

7. A kutya tanítása szakértelmet igényel: ez persze nem jelenti azt, hogy kutyakiképzőnek kell lenned, de nemcsak neki van tanulnivalója, hanem neked is.

8. Mint egy gyereknek, a kutyának is éreznie kell, hogy tanítója következetes, és amit tegnap nem szabadott, ma sem lehet. Ha – főként az elején – összezavarod a kutyát, az egyszerűbb parancsokat sem fogja megtanulni teljesíteni.

9. A kutya nemcsak azt érzi meg, ha félnek tőle, hanem azt is, ha a parancsokat osztogató gyenge, és nincs önbizalma. Sose legyél vele durva, de éreztesd, ki a főnök.

10. Mivel minden kutya más-más személyiséggel rendelkezik, nemcsak a fajta sajátosságait kell figyelembe venned, amikor tanítgatod az ebet.