Hogyan akadályozd meg, hogy a kutyád mindent szétrágjon?

2015. május 14. - Citydogs

Kutyatulajdonosként biztosan ismerős a helyzet: fáradtan hazaérsz a munkából, és kis kedvencedet a kanapén találod ártatlan arckifejezéssel – egy szétcincált párna és kedvenc cipőd maradványa társaságában. Bár a kutyák a látásuk és a szaglásuk segítségével is remekül fel tudják deríteni a körülöttük lévő világot, az információszerzés egyik legkedveltebb módja számukra akkor is a tárgyak szájba vétele. Szerencsére rágcsálási tevékenységüket leszűkítheted egyetlen tárgyra, például egy gumicsontra, és így megmenekítheted a cipőidet.

Ehhez kövesd az alábbi 4 lépést.

szetragott_cipok.jpg

1. Derítsd ki, miért rágcsálja meg a dolgokat

A kölyökkutyák, akárcsak a kisbabák, úgy fedezik fel a világot, hogy mindent a szájukba vesznek. Illetve, számukra ugyanolyan kellemetlen érzés, amikor nő a foguk; a rágcsálás pedig enyhít az ínyfájdalmon. A felnőtt kutyák természetesen már nem a fogzás miatt rágcsálnak. Az ok sosem az, hogy idegesítsék a gazdit, hanem például a következők: kölyökként nem tanulta meg, mit szabad és mit nem szabad megrágni; unatkozik; fél; figyelemre vágyik; elválási szorongástól szenved. Ahhoz, hogy megszüntethesd a rágcsálást, ki kell derítened, a te kutyádra a fentiek közül melyik jellemző.

2. Tanítsd meg, mit szabad megrágni és mit nem

Vállalj felelősséged a saját tulajdonodért. Ha nem szeretnéd, hogy valamit a kutya megrágcsáljon, ne tedd lehetővé neki. A könyveket, ruhákat, cipőket, a távirányítót vagy a szemüveged olyan helyen tárold, ahol nem éri el. Olyan játékot adj neki, ami egyáltalán nem hasonlít a te dolgaidhoz. Például, egy régi, szakadt zokni vagy cipő nem jó játékszer, ugyanis nem várhatod el a kutyától, hogy megértse, hogy az egyik cipőt szabad rágcsálni, a másikat viszont nem.

3. Ne hagyd, hogy unatkozzon

Rendszeresen sétáltasd és játssz a kutyával, hogy kellően kifáradjon, és ne unatkozzon, így esténként inkább pihenni fog, nem pedig kétrészes szettet gyártani a kedvenc miniruháidból.

4. Utólag ne büntesd meg

Amennyiben rágcsáláson kapod a kutyát, hangosan szólj rá, adj neki egy játékot a tönkretett cipőd helyett, és dicsérd meg, ha elfogadja a cserét. Utólag viszont ne fegyelmezd, mert úgysem fogja tudni, miért vagy mérges. A „bűnös” arckifejezés és a megalázkodó testtartás, amit ilyenkor felvesz, csupán hangos kiabálásod, dühöd és erőteljes gesztusaid következménye.