6 dolog, amit a kutyák utálnak, a gazdi mégis csinálja

2015. május 25. - Citydogs

A kutyák nem tudnak szólni, ha nem tetszik nekik valami. Illetve, a maguk nyelvén – például morgással, ugatással, fejrázással – persze igen, de a gazdi nem mindig értelmezi jól ezeket a reakciókat. Az alábbi 6 gazdikra jellemző viselkedéssel jobb felhagyni, mert az ebek általában nem díjazzák.

oleles_1.jpg

 

1. A testbeszéd hiánya

Az ember jellemzően imád beszélni, és a legtöbb dolgot szavakkal fejezi ki. Még a háziállatainkhoz is szívesen beszélünk, akár hosszasan, pedig a nagyját – azaz annak pontos tartalmát – azok valójában nem értik. A kulcsszavakat persze tudják értelmezni, de a körítést nem. A lényeg a hangsúly és a testbeszéd – az utóbbit a kutyák nagyon is jól olvassák. Tehát eléggé összezavarhatod, ha a tested és a szád mást mond.

2. Ölelés

Bár a legtöbb ember szereti, ha megölelik, a kutyáknál ez nem feltétlenül van így. Bár elsőre biztosan felhorkansz, hogy „Az én kutyám kivétel, imádja, ha ölelgetem”; inkább az a valószínűbb, hogy mindössze elviseli tőled, mert szeret. Az állatvilágban viszont a dominancia jele, ha az egyik ráteszi a mancsát egy másikra.

3. A kutya pofájának simogatása

Pofájának simogatását vagy fejbúbjának gyengéd ütögetését a legtöbb kutya nem szereti, legfeljebb elviseli. Inkább a hátát simogasd, és ismerőseidet is erre kérd.

4. A szabályok hiánya

A kutyák szeretik a következetesen meghúzott határokat, és el is várják, hogy biztosítsd ezeket. Szabályok nélkül zavarodottá és stresszesebbé válhatnak, hiszen nem tudják, mihez igazodjanak. Illetve, a kutyák a kivételeket sem értik, így számukra nincs értelme, ha nem ugorhatnak fel rád, ha öltönyben vagy, de ha mackónadrágban, akkor igen. Egyértelmű szabályokat hozz, és következetesen tartasd is be őket.

5. Séta a terep felderítése nélkül

Természetesen nem engedheted, hogy séta közben az eb kedve szerint bárhova elszaladjon, vagy ráugráljon idegenekre, de ha azt sem hagyod, hogy rendesen megszaglásszon és felfedezzen mindent, sokkal kisebb élményt nyújt majd számára a kirándulás.

6. Idegesség

A kutya nem érti meg, hogy valójában nem rá vagy mérges; csak az idegességet érzékeli, és ő is átveszi a hangulatodat. Vidd el sétálni, hogy mindketten kiereszthessétek a gőzt.