Milyen gyümölcsöket adhatsz a kutyának?

2016. január 17. - Citydogs

Bizonyos „emberi” élelmiszereket nem ajánlott a kutyának adni, de egyes gyümölcsök jótékony hatásai esetükben ugyanúgy érvényesülnek – ráadásul az eb élvezi is, hogy ugyanazt eheti, mint a gazdi. A gyümölcsökben található rostok és vitaminok többek közt segítik az emésztést, erősítik az immunrendszert, illetve egészségesebbé teszik a bőrt és a szőrt. Az alábbi gyümölcsöket bátran adhatod a kutyának.

gyumolcs_kutya.jpg

Alma

Az alma jó rost-, kálium-, C-vitamin-, flavonoid- és fitotápanyag-forrás. Egészben azonban ne add a gyümölcsöt, ugyanis a mag vagy a csutka arzént tartalmaz. Ez fél szelet épp elég jutalomfalatnak.

Banán

A banánban jelentős mennyiségű kálium és szénhidrát található. Egy 2-3 cm-s darabot adj belőle egyszerre az ebnek.

Szeder

A szeder remek rost-, mangán-, ómega-3-zsírsav- és antioxidáns-forrás, illetve A-, C-, E- és K-vitaminban is gazdag. Egyszerre 2-3 darabot kapjon a kutya jutalomként.

Sárgadinnye

A sárgadinnye többek közt A- és C-vitamint, B-vitaminokat, béta-karotint, magnéziumot és káliumot tartalmaz. Egy 2-3 cm-s kockát vágj le belőle az ebnek.

Áfonya

A C-vitaminban, mangánban és rostban gazdag áfonya segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket, és egyensúlyban tartja a savháztartást. 2 kávéskanálnyi párolt gyümölcsöt adj az ételéhez.

Kivi

Egy szelet vagy egy fél szelet kivi finom csemege a kutyának. A gyümölcs többek közt rengeteg rostot, C-vitamint és káliumot tartalmaz.

Narancs

A narancs a fentieken kívül kalciumban, vasban, A-, B1- és B6-vitaminban gazdag. Fél gerezdnyit adj az ebnek – ennél nagyobb adagtól megfájdulhat a hasa. A héjat és a magokat távolítsd el.

Körte

Kockázd fel a körtét, és 1-2 kockát adj belőle egyszerre a többek közt rezet, pektint, foszfort, illetve A-, C-, E-, B1- és B2-vitamint tartalmazó gyümölcsből.

Málna

A rostban, antioxidánsokban, káliumban, mangánban, rézben, vasban, magnéziumban, valamint A-, C-, K- és B-vitaminokban gazdag málnából 2-3 szemet adj egyszerre. Akár a kutya vizébe is teheted, hogy feldobd az ízét.