Mi történik a kedvenceddel a kutyakozmetikusnál?

2019. szeptember 10. - Citydogs

Egyes kutyafajták esetében nem elég, ha hetente rendesen kikeféled a szőrüket; a kutyakozmetikusnál tett látogatás elengedhetetlen.

kutyaszalon.jpeg

Bontás

A kezelés során a kozmetikus először is kifésüli és kibontja az eb szőrét. Ezt száraz állapotban végzi, hiszen vizesen csak leszaggatná a szőrt, illetve túl sok kozmetikumot kellene használnia. Amennyiben nedves időben érkeztek a kozmetikába, a szakember először megszárítja a kutyust. Ha a bontás nagyon sok ideig tartana, mert a szőr olyan gubancos, a kutyakozmetikus nyírást javasolhat.

Trimmelés

A bontás után a trimmelés vagy előnyírás következik. A kozmetikus a kívánt formára nyírja a szőrt, hogy az a fürdetés során minél kevésbé akadályozza a munkát.

A fülszőr kiszedése

Fürdetés előtt történik a karmok levágása, illetve a fülszőr kiszedése is. Utóbbira azért van szükség, mert egyébként a hallójárat nem szellőzhetne eléggé, bepállana és begyulladna. Ráadásul így a szennyeződések, növényi részek is bejutnának a fülbe, gyulladást okozva.

Fürdetés

Az adott fajta ápolásához a kutyakozmetikus annak megfelelő sampont és balzsamot választ. Kézmelegnél egy kicsit magasabb hőmérsékletű vízbe teszi a kutyát, majd akár kétszer is besamponozza a szőrét, kiöblíti és bebalzsamozza.

A bűzmirigyek kinyomása

Ezt a műveletet fürdetés közben kell végrehajtani, ugyanis a végbéltájék szagtalanítása is samponozással történik. Itt az ideje a bűzmirigyek kinyomásának, ha a kutya rendszeresen rágja a feneke tájékát, a falhoz dörzsöli azt, illetve folyton vakarózik.

Szárítás

Fürdetés után a kozmetikus megszárítja a kutya szőrét. Egyes fajták – például az uszkárok, a havannai pincsek vagy a bobtailek – esetében ezt kefével végzi, ugyanis csak így lehet a szőrzet kívánt formáját kialakítani.

Készre nyírás

A fürdetés és szárítás után a szőrzet egyenetlenségei jól látszanak, így a készre nyírást a kozmetikus a legvégén végzi; az előnyírás megkönnyíti a munkáját. Ekkor alakítja ki a szőr végleges fazonját.