Milyen ételre lehet allergiás a kutya?

2022. január 28. - Citydogs

Ha a kutya folyton vakarózik, étvágytalan, szokatlanul agresszív, vagy hámlik a bőre, többek közt táplálékallergiára gyanakodhatunk.

kaja.jpg

Cikkünkből megtudhatják, a fentieken kívül milyen tünetek utalnak a betegségre, és általában milyen élelmiszerek váltják ki az ebnél.

Az allergia a kutyáknál is egyre gyakoribb Az ételallergia kutyáknál ugyanúgy megjelenhet, mint az embernél, illetve sajnos náluk is egyre gyakoribb. Allergiát nemcsak élelmiszerek, hanem a pollen, a penészgomba, a bolhanyál vagy az emberi hámsejtek is kiválthatnak. Amennyiben a kutya allergiás a fentiek valamelyikére, nagyobb az esély a táplálékallergiára is. A betegség bármilyen korú vagy fajtájú kutyát érinthet, illetve növeli a kialakulás esélyét, ha valamelyik felmenője is allergiás volt.

Allergiát kiváltó élelmiszerek Leggyakrabban a magas fehérjetartalmú ételek, például a csirkehús vált ki allergiát, akár táp, akár főtt csirkefarhát vagy csirkenyak formájában kapja meg a kutya. Ezen kívül allergizálhat a kukorica, a zabpehely, a tejtermékek, a tojás, a marhahús, a hal, illetve a tápban lévő segédanyagok is. Utóbbit sajnos nagyon nehéz kimutatni; általában akkor derül ki, ha a gazdi áttér egy másik tápra, és az addig jellemző tünetek megszűnnek.

Az allergia tünetei

Az allergia gyakori tünetei az állandó vakarózás – a kutya vakarja vagy rágcsálja a lábát, a pofáját, a farka tövét, vagy azt egy bútorhoz vagy más tárgyhoz dörzsöli –, tüsszögés, a hányás, a hasmenés, a fokozott szőrhullás, a fülgyulladás, az étvágytalanság, az agresszív viselkedés, a bőr kipirosodása, hámlása, kiszáradása vagy elfertőződése.

Az allergia kezelése

A tünetek megjelenése esetén forduljunk állatorvoshoz, aki vérvizsgálattal győződik meg arról, milyen táplálék váltja ki a kellemetlenségeket. Ha bebizonyosodik az allergia, az adott táplálékot a továbbiakban mellőzzük az eb étrendjéből: ettől négy-hat hét után remélhetünk javulást, így akkor se adjuk ismét a korábbi tápot, ha eleinte nincs változás. A diéta mellett gyógyszeres kezelésre is szükség lehet: a viszketést szteroid- vagy antihisztamin-tartalmú kenőcsökkel enyhíthetjük.